Mariette Wijne

Amsterdam , woensdag 23 januari 2019

Tijd om te schrijven

Omdat het afgelopen jaren zo leuk en goed was, organiseren we van 1 tot en met 8 juni weer een schrijfweek in Portugal. We, dat zijn Freya van Dien (eco-landvrouw van Moinhos do Dâo), Maaike Postmus (deeltijdkok) en ik. Samen zorgen we ervoor dat de deelnemers zich met niets anders hoeven bezig te houden dan met schrijven. Het maakt niet uit of je beginnend of ervaren bent, want ieder zingt toch wel zijn eigen lied. De afgelopen jaren werd geschreven aan reisblogs, kinderboeken, interviews, nieuwsbrieven ...

Vrijheid blijheid dus. Maar een stok achter de deur doet schrijvers goed. Daarom hebben de dagen een duidelijke structuur. De ochtenden zijn voor het gezamenlijk opwarmen van de schrijfspieren, de middagen voor het werken aan de dagopdracht. Elke dag heeft een eigen thema. Elke dag oefen je met verschillende schrijfstijlen en genres. Al doende ontdek je je eigen stem en verhaal. Vooral ook door de gefundeerde feedback die je van de anderen krijgt.

En dan is er nog een grote inspirerende factor en dat is de natuur. Voor wie de Moinhos niet kent. Het eco-landgoed ligt op aangename afstand van de bewoonde wereld, in een prachtig rivierdal, omringd door heuvels waar je fijn kunt wandelen. Je kunt kiezen voor een verblijf in een stenen huisje, blokhut of (ingerichte) tent op het rivierstrand. Trouwens, niet-schrijvend reisgezelschap is ook van harte welkom.

Denk je, ha ja, dit is precies wat ik nodig heb. Kijk dan voor prijzen en sfeerbeelden op www.moinhosdodao.nl. Daar kom je ook via de sticker op mijn homepage. 

Weet je, dit is niets voor mij, maar wel voor mijn buurvrouw, broer of collega. Zegt het voort. En snel een beetje, want de groep blijft klein (maximaal 10 deelnemers) en is dus snel vol. 

Wat vonden eerdere deelnemers van deze schrijfweek? 

'Heel fijn en leuk om elkaars werk te lezen en uitgebreid te bespreken. Daar heb ik het meeste van geleerd.' 

'Freya en Maaike waren echte gastvrouwen en zij hoorden gewoon bij de week. Een hele informele, relaxte sfeer.'  

'Ik was een week weg van alles, opgeslokt door deze plek en mijn eigen woorden. Dat wil ik elk jaar.'

'Ik was erg blij met de structuur van het programma en de stiptheid van de juf.'

'Ik voelde me zowel een gast die heerlijk verzorgd werd als een soort van bewoonster die zelf even thee kon pakken of een stoel de tuin in kon slepen. Dit maakte dat ik me heel erg op mijn gemak voelde.'